Aruba

Apenpokken krijgt op Aruba zelfde classificatie als covid19

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland heeft de minister van Volksgezondheid op Aruba geadviseerd om de apenpokken uit te roepen tot categorie A infectieziekte binnen de Landsverordening infectieziekten. Deze classificering bepaalt hoe dwingend maatregelen kunnen worden opgelegd om de bevolking te beschermen.

Voor de groep A-classificatie kunnen de autoriteiten patiënten dwingend opnemen in de vorm van isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine, inclusief medisch toezicht en verbod van beroepsuitoefening. Ook covid19 behoort tot de A-classificatie.

Nederland

Het apenpokkenvirus is inmiddels bij 26 mensen in Nederland vastgesteld. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met vorige week woensdag. Toen meldde het RIVM dat het virus bij twaalf mensen was ontdekt. Op Aruba zijn nog geen besmettingen vastgesteld.

Deze uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk. Het ziektevirus komt normaal vooral voor in Midden- en West-Afrika, maar dook op 7 mei ook op in Europa. Het aantal besmettingen blijft tot nog toe wel vrij beperkt.

Tot nu toe is er wetenschappelijk weinig bekend over de apenpokken. Het is nog steeds niet duidelijk hoe besmettelijk dit virus is en ook niet hoe het het lichaam van de geïnfecteerde persoon aantast. Daarom is het zo belangrijk voor een vroege diagnose en isolatie van zelfs verdachte gevallen, maar ook om protocollen op te stellen om de ontwikkeling te volgen en om in quarantaine te gaan om het niveau van infecties te helpen beheersen. Vandaar de A-classificatie.

Deel dit artikel