Nieuws op Aruba

Gemiddeld huishouden op Aruba heeft deze maand 253 gulden meer nodig dan een jaar geleden om rond te komen

ORANJESTAD – Een huishouden op Aruba met twee volwassenen en twee kinderen had in de maand april 5.000 florin nodig om het hoofd boven water te houden.

Dat is 253 florin meer dan dezelfde maand vorig jaar, zo berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, in zijn maandelijkse inflatierapportage. Een eenpersoonshuishouden heeft 120 florin per maand meer nodig dan vorig jaar april. 2.382 florin om precies te zijn.

Inflatie

De prijzen op Aruba zijn in april gemiddeld 0.7 procent gestegen ten opzichte van maart. Ten opzichte van de laatste twaalf maanden zijn de boodschappen op Aruba in maart 1.5 procent duurder. De stijging is minder hard dan een maand geleden, toen er nog vier procent bijkwam.

Vier van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen kende prijsstijgingen. Transport had – net als in februari en maart – het grootste effect op de geldontwaarding (+7,5 procent) en kleding en schoeisel werden in maart nog 6,7 procent duurder, in april ging er negen procent van af.

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets minder dan de helft, 183 producten werden duurder in april, terwijl 166 producten goedkoper werden. 59 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel