Nieuws op Aruba

Scholieren Aruba in paniek: ‘Mijn vervolgstudie wordt ineens geschrapt, terwijl ik nu eindexamens doe!’

ORANJESTAD – Een groot aantal mavo-scholieren op Aruba maakt zich zorgen om hun vervolgopleiding. Die zijn geschrapt voor het nieuwe schooljaar, meldt Caribisch Netwerk.

Een deel van de examenkandidaten moeten nu ook nog lastminute een andere opleiding gaan kiezen. Voor veel scholieren is een studie kiezen al moeilijk genoeg, maar nu nog een andere opleiding gaan kiezen is soms onmogelijk. 

Mavo-leerlingen kiezen aan het begin van het derde jaar een vakkenpakket, op basis van de vervolgopleiding die ze over een jaar willen gaan doen. Nu drie opleidingen aan de EPI (vergelijkbaar met het mbo) ineens zijn geschrapt voor volgend jaar, sluit hun vakkenpakket niet meer aan.

Zo wilde John Peter Valdimy Germain (18) van Abraham de Veer School Bouwkunde gaan studeren. “Ik heb als extra vak economie, maar dat ging niet goed. Toen ik hoorde dat ik geen bouwkunde meer kan gaan studeren en iets anders moet doen, was het al te laat om mijn economiecijfers op te halen.”

De redelijk populaire opleidingen die EPI volgend schooljaar niet meer gaat aanbieden, zijn Bouwkunde, Werktuigbouwkunde en Apothekersassistent. Ook is het aantal plaatsen voor de andere opleidingen flink beperkt. Zo start de Economie-opleiding met vier klassen minder. Er is dus ook onvoldoende plek bij de andere opleidingen. Want niet alleen de mavo-leerlingen stromen in bij EPI, ook leerlingen van 4 havo en EPB (lager beroepsonderwijs).

Boos
Ook mavo-decaan Marcia Lopez is boos over de situatie voor de eindexamenkandidaten. Net als de leerlingen heeft zij pas op een informatieavond eind april over de plannen gehoord.

Bovendien zegt ze dat nog lang niet alle decanen weten wat er inhoudelijk gaat veranderen. Want er is nog geen bijeenkomst voor hen gehouden. Terwijl zij hun leerlingen goed moeten informeren wat de veranderingen betekenen. “Er is inmiddels een protestbrief gestuurd naar de minister van Onderwijs namens alle mavo-decanen.”

Een van de redenen om met deze opleidingen te stoppen volgend schooljaar, is volgens Caribisch Netwerk om ruimte te maken voor nieuwe opleidingen zoals ICT. Waar óók vraag naar is.

Geen oplossing
Onderwijsminister Endy Croes is op de hoogte van de problematiek, maar belooft dat leerlingen niet buiten de boot gaan vallen. Voor Bouwkunde en Werktuigbouwkunde komt een extra overgangsjaar om ook leerlingen die blijven zitten een kans te geven. Maar hij erkent dat er nog meer oplossingen moeten komen. Wat, is nog niet duidelijk.

De minister zegt verder dat hij Directie Onderwijs, EPI en alle belanghebbenden heeft gevraagd om bij elkaar te komen, na de onrust over het schrappen van de opleidingen voor het nieuwe schooljaar. 

Deel dit artikel