Nieuws op Aruba

Arubaanse consument is pessimistischer

ORANJESTAD – De Arubaanse consument is pessimistischer geworden in de eerste vier maanden van dit jaar. Dat zegt de Centrale Bank. Zij zijn voornamelijk bezorgd over het verslechteren van de financiële positie van de overheid en een slechter draaiende economie. Het vertrouwen daalt al een jaar.

Bijna alle respondenten, zo’n 98 procent denkt dat de kosten van levensonderhoud de komende zes maanden omhoog zal gaan, terwijl hun inkomen terug loopt. 95 procent van de respondenten in het onderzoek zeggen dat hun inkomen het laatste half jaar al niet is gestegen, maar de prijzen in de winkels wel. Gevolg is een daling van de koopkracht die door 92 procent van de mensen wordt gevoeld.

Gevolg is ook dat er nauwelijks nog gespaard wordt. 41 procent zegt dat. Een op de drie mensen zegt zelfs helemaal niet meer te sparen.

69 procent van alle respondenten in het onderzoek denkt dat een nieuwe auto aanschaffen er met deze vooruitzichten niet meer inzit. Dat was vorig jaar nog 66 procent. Een hypotheek nemen, een lening aangaan en op vakantie gaan, staat net als vorig jaar voor twee op de drie Arubanen niet op het lijstje.

Iets meer dan de helft van de Arubaanse bevolking heeft vertrouwen in de eigen munt. Maar 21 procent denkt dat een overstap naar de dollar beter zou zijn voor het land.

Deel dit artikel