Aruba

Marine onderschept 300 kilo coke bij Aruba

Het Nederlandse marineschip de Zr.Ms. Groningen heeft vorige week een drugstransport onderschept. In de Caribische Zee ten noorden van Aruba.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht ontdekte de zogenaamde go-fast met vier opvarenden en werd de achtervolging ingezet, daarbij assisteerde MH-65 Dolphin helikopter van de US Coast, die momenteel aan boord van het stationsschip is geëmbarkeerd.

Toen de go-fast niet wilde stoppen zijn waarschuwingsschoten afgevuurd, waarna de vier opvarenden zich overgaven.

Om de opvarenden aan te houden zijn twee snelle onderscheppingsvaartuigente water gelaten. De boarding is uitgevoerd door een gecombineerd Law Enforcement Detachement team van de Amerikaanse kustwacht en het eigen Fleet Marine Squadron. De opvarenden en de contrabande zijn vervolgens overgedragen aan een schip van de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

De Groningen is vanaf april 2022 als stationsschip Caribisch gebied weer actief in de regio ten behoeve van counterdrugsoperaties.

Deel dit artikel