Nieuws op Aruba

Minder vliegtuigen Schiphol geen effect op vluchten naar Caribische eilanden, denkt KLM

De maatregel van Schiphol om minder passagiers op te laten stappen tijdens de zomerperiode van 6 juli tot en met 28 augustus heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de Caribische eilanden en Suriname. Dat verwacht KLM-regiomanager Dirk Buitelaar.

Als gevolg van het tekort aan beveiligingspersoneel heeft Schiphol aanvullende maatregelen genomen om de situatie tijdens de zomerperiode beheersbaar en veilig te houden voor passagiers en medewerkers. De belangrijkste is het reduceren van het aantal opstappende passagiers, zo’n 13.500.

KLM zegt de noodzaak om aanvullende maatregelen te nemen te onderschrijven. Tegelijkertijd benadrukt de maatschappij dat het gedwongen reduceren van het aantal lokaal opstappende passagiers zeer ongewenst is en eenmalig en kortstondig moet zijn. Het kan volgens KLM niet zo zijn dat de gebruikers van de luchthaven structureel opdraaien voor de capaciteitsproblemen van Schiphol. 

Door het aantal tickets in de verkoop te limiteren hoopt de luchtvaartmaatschappij dat het niet nodig is om bestaande boekingen op grote schaal te annuleren.

TUIfly

TUI zegt teleurgesteld te zijn in de beslissing van Schiphol om minder passagiers op te laten stappen, vooral omdat die eenzijdig is genomen en zonder overleg.

Maar uitspraken over de Caribische operatie wil de maatschappij nog niet doen. “De slot coördinator die de passagiers over de airlines moet verdelen en de puzzel passend moet maken, geeft pas volgende week uitsluitsel”, zegt woordvoerder Petra Kok van TUIfly in Nederland.

“Hoeveel passagiers per luchtvaartmaatschappij mogen vertrekken weten we dus nog niet en uitspraken daarover kunnen we niet met zekerheid doen. Volgende week weten we meer.”

Caribische eilanden

KLM vliegt in de zomerperiode in principe twee keer per dag naar Curaçao en één keer per dag naar Aruba en Bonaire. Die twee bestemming worden in combi gevlogen, waarbij eerst gevlogen wordt op Aruba en daarna Bonaire.

Tui vliegt eveneens twee keer per dag naar Curaçao en drie keer per week in combi naar Aruba en Bonaire.

Tui heeft geen vluchten op Sint-Maarten. KLM vliegt daar vier keer per week rechtstreeks op en ook nog eens vijf keer per week met Air France via Parijs.

KLM vliegt zes keer week naar Suriname, alleen op woensdag niet.

Deel dit artikel