Aruba

Oud-minister Otmar Oduber opnieuw vast

Otmar Oduber zit weer vast. Het Hof in Aruba heeft gisteren de bewaring bevolen van de oud-minister. Over acht dagen moet de rechter-commissaris opnieuw beslissen over zijn voorlopige detentie. Dat maakt het Openbaar Ministerie in Oranjestad bekend.

Het voorarrest komt voort uit het onderzoek met de naam Flamingo. Deze zaak draait om het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte, machtsmisbruik als minister en fraude. De 49-jarige Oduber was tussen 2009 tot 2019 minister van onder meer Toerisme en later ook van Ruimtelijke Ontwikkeling.

Hij werd voor het eerst aangehouden op 10 mei en zat toen tien dagen in voorlopige detentie, waarvan drie dagen in de KIA-gevangenis. Maar werd na een detentieverlengingsverzoek vrij gelaten.

Het Openbaar Ministerie is tegen die beslissing in beroep gekomen. Het Hof heeft vastgesteld dat er toch voldoende ernstige bezwaren zijn van oplichting bij de uitgifte van erfpachtgronden als bij de aanstelling van spookambtenaren. De verdachte is naar het Huis van Bewaring overgebracht.

Deel dit artikel