Aruba

Stormwaarschuwing voor Aruba

Code rood is afgegeven voor de tropische storm ’twee’ die op dit moment zo’n 1000 kilometer ten oosten van Trinidad & Tobago westwaarts trekt, ook Curaçao en Bonaire hebben een stormwaarschuwing.

Het Caribbean Weather Center zegt dat er nog geen sprake is van een tropische orkaan, maar het systeem begint er wel op te lijken. De hurricane hunters van het National Hurricane Center in Miami (NHC) hebben nog geen circulatiegraad gevonden. Vanmiddag zullen ze het systeem opnieuw onderzoeken om te beoordelen of het systeem het circulatiecentrum heeft gekregen om het officieel als een tropische storm te classificeren.

Voor nu verwacht het NHC dat het systeem de komende twaalf uur een mogelijke orkaan gaat worden, die vanavond de eilanden Trinidad en Tobago en Grenada zal beïnvloeden. Die eilanden hebben een tropische stormwaarschuwing gekregen met winden tot 40 km/u samen met zware regenval en onweersbuien. Tussen de 100-150 mm regen, dus overstromingen kunnen worden verwacht.

Als het systeem zich uiteindelijk ontwikkelt, verwacht dan op Aruba, Bonaire en Curaçao aanhoudende winden van 80 tot 100 km/u en zware regenval en onweersbuien met 75 tot 125 mm regen. Dus ook hier overstromingen, aldus het Caribbean Wheater Center.

Het weersysteem, dat mogelijk de naam Bonnie krijgt, kan zich verder ontwikkelen tot een tropische storm gedurende de komende dagen. De verwachting is dat deze op woensdagavond ten zuiden van Aruba voorbij zal trekken. Dan heeft het de status van tropische storm.

Een tropische storm is een storm voortkomend uit een tropische depressie met een uitgesproken gesloten circulatiesysteem met maximale windsnelheden tussen 60 en 115 kilometer per uur. Als de storm zich organiseert, dan zal de druk in het centrum snel dalen, terwijl daaromheen een smalle band ontstaat met hoge windsnelheden en een spiraalvormig wolken- en regenpatroon in de richting van het centrum, om daarna eventueel te groeien tot een orkaan met snelheden die hoger zijn dan 115 kilometer per uur.

Deel dit artikel