Aruba

Stroomback-up Aruba Airport getest na uitval tijdens black-out

De algehele stroomstoring op Aruba had vooral gevolgen voor de luchthaven Reina Beatrix. Het back-up systeem dat bij stroomuitval moet aanslaan, functioneerde niet. Daardoor moest de airport gesloten worden, vluchten geannuleerd of verplicht blijven en het airport gebouw ontruimd. Er waren toen tussen de 700 en 1000 passagiers.

Onacceptabel volgens minister Dangui Oduber die de luchthaven in zijn portefeuille heeft. Volgens hem mag zoiets niet gebeuren.

Een onderzoek moet nu uitwijzen wat de oorzaak is van het uitvallen van het back-up systeem dat met generatoren stroom moet leveren als het reguliere stroomnetwerk uitvalt. Dat gebeurde gistermiddag vlak voor twee uur door een technische storing in de nieuwe WEB-Energiecentrale en duurde drie kwartier, daarna koste het nog meer dan een uur om heel Aruba weer van stroom te voorzien.

Gisteravond om 21.00 uur ging de luchthaven weer twee uur dicht, maar nu om de zes generatoren te testen. De luchthaven zal de resultaten van die test communiceren naar overheid en publiek.

Deel dit artikel