Nieuws op Aruba

Caribbean Coastal Warrior 2022 verdiept en verbreed samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten

ORANJESTAD – De Amerikaanse en Nederlandse Marine oefenen op Aruba gezamenlijk onder water. Onlangs vond de duikoefening Caribbean Coastal Warrior weer plaats. In Amerika heet die Aruba Dive Deployment For Training. Daarin werken de marinierskorpsen van beide landen aan een verdieping en verbreding van de samenwerking. Alle Hens het militaire magazine van Defensie schrijft erover in hun jongste editie.

De onderwaterwereld van Aruba is een belangrijk oefenterrein voor de duikers van het Amerikaanse Marine Corps. Het tweede Verkenningsbataljon van de tweede Marine Division komt één keer per jaar op bezoek bij hun Amerikaanse collega’s van het op Aruba gelegerde Marine Squadron Carib.

Dit jaar stond de training volledig in het teken van tactisch duiken. De Amerikaanse bezoekers werden ondersteund door kikvorsmannen vanuit de Netherlands Maritime Special Operations Forces. De kikkers deelden hun expertise en konden de trainingspartners daarmee op een hoger niveau brengen.

De eerste week van de duikoefening stond voornamelijk in het teken van het opfrissen van basisvaardigheden, zowel individueel en als in buddyteams. Tijdens deze week werd er voornamelijk gedoken in de rustige Commandeurs Baai. Daar werd voor het eerst ook getraind met een onderwaterscooter. Deze is ideaal voor het verplaatsen van personen en materieel over langere duikafstanden.

De Aruba training is een compensatie voor de Caribbean Urban Warrior, een jaarlijks oefening op het Amerikaanse Camp Lejeune in North-Carolina, waar Nederlandse eenheden aan meedoen.

Deel dit artikel