Nieuws op Aruba

Douane: neem bonnen mee als je terugkomt uit het buitenland

ORANJESTAD – Arubanen die terugkomen moeten rekening houden met controles op hun aangekochte spullen in het buitenland. In een persverklaring licht de Douane het publiek uit dat het belangrijk is om daarvan bonnen bij je te houden.

Reizigers kunnen bij aankomst rechtstreeks naar het douanekantoor op de luchthaven gaan om hun gekochte artikelen mondeling aan te geven. De douane kan elke reiziger controleren en inspecteren op goederen die meegenomen worden en het vrijstellingsbedrag van 400 florin overschrijden.

Als de douane tijdens de inspectie bonnen aantreft die het vrijstellingsbedrag of het aantal vrijgestelde items overschrijden, zal de douane de reiziger opdracht geven om accijnzen te betalen aan de balie in het aankomsthal van de luchthaven. 

Het is raadzaam om je bonnetjes te bewaren, zegt de Douane anders zal de douaneagent de prijzen online vinden, ongeacht of het artikel tegen een gereduceerde prijs is gekocht en die bedragen hanteren om de invoerrechten en accijnzen te bepalen.

Vrijstelling

Op sommige artikelen is een vrijstelling tot een bepaalde invoerlimiet. Bijvoorbeeld op een slof sigaretten tot 200 stuks of 25 sigaren of 50 cigarillo’s, of 250 gram tabak. Ook op één liter sterke drank, zoals rum of whisky is een invoerlimiet. 

Commerciële goederen

Er geldt geen vrijstelling voor goederen die voor commerciële doeleinden als pakket worden geïmporteerd.

Voor dit soort artikelen moet je contact opnemen met je douane-expediteur om de artikelen aan te geven. Ondernemers dienen hun bedrijf te identificeren met een kopie van hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel Aruba en met hun persoonsnummer van het bedrijf om goedkeuring te krijgen voor de Import Zonder Manifest.

Deel dit artikel