Nieuws op Aruba

Gemiddeld huishouden op Aruba had in juni 300 gulden meer nodig om rond te komen

ORANJESTAD – Een huishouden op Aruba met twee volwassenen en twee kinderen had in de maand juni 5.070 florin nodig om het hoofd boven water te houden. Dat is volgens het 24 florin meer dan in de maand ervoor. 

Vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden heeft dat gezien zelfs 300 gulden meer nodig om rond te komen, zo berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, in zijn maandelijkse inflatierapportage.  

Een eenpersoonshuishouden heeft 143 florin per maand meer nodig dan vorig jaar april. 2.414 florin om precies te zijn.

Inflatie

De prijzen op Aruba zijn in juni gemiddeld 0,7 procent gestegen ten opzichte van mei, meer dan een verdubbeling ten opzichte van april. Ten opzichte van de laatste twaalf maanden zijn de boodschappen op Aruba in 5,3 procent duurder.

Zeven van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen, kenden prijsstijgingen. Vooral transport werd duurder, zo’n 4,5 procent en Voedsel en non-alcoholische drankjes, die gingen gemiddeld 1,2 procent omhoog, net als in mei.

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets meer dan de helft, 182 producten werden duurder in juni, terwijl 161 producten goedkoper werden. 65 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel