Nieuws op Aruba

Nieuwe procedure voor minderjarigen om naar het buitenland te reizen

ORANJESTAD – De Immigratiedienst heeft een standaard formulier online beschikbaar gemaakt voor minderjarige kinderen om deze zomervakantie op reis te kunnen gaan.

Beide ouders of voogden dienen die te onderteken. De minderjarige die zonder begeleiding óf juist met begeleiding van één van de twee gezaghoudende ouders naar het buitenland reist, moet aantonen dat er toestemming voor de reis gegeven is door de andere gezaghebbende ouder. 

Kinderrechten

De huidige procedure veroorzaakt haperingen bij het controleren van de ingediende documenten. Bij verschillende gelegenheden veroorzaakt het verwarring, vertragingen en missen van vluchten. Om deze reden heeft de Arubaanse immigratiedienst een uniform formulier ingevoerd om rekening te houden met kinderrechten en om ontvoering te voorkomen.

In het verleden zijn er gevallen geweest waarin een ouder of andere persoon misbruik maakte van de situatie en Aruba verliet met een minderjarige zonder medeweten van de andere ouder. 

Om deze reden hebben de immigratie-autoriteiten een standaardformulier ingevoerd voor dit nieuwe proces waarbij een geboorteakte niet langer vereist is. Met dit systeem krijgen de immigratiediensten een uitgebreidere database, betere controle en kortere en efficiëntere processen.

Deel dit artikel