Nieuws op Aruba

Orkaan Bonnie, een zeldzame crossover-storm, komt met orkaankracht categorie 3 langs zuidkust van Mexico

Na een zeldzame oversteek naar de Stille Oceaan vanuit het Caribisch gebied, zette orkaan Bonnie vandaag aan tot een orkaan categorie 3 terwijl hij zijn weg baande langs de zuidkust van Mexico. 

Voorspellers zeiden dat de orkaan geen directe bedreiging voor het land zal vormen, aangezien hij over het algemeen verder naar het westen de Stille Oceaan in trekt. Maar het National Hurricane Centre waarschuwde dat de deining die door Bonnie wordt gegenereerd, de komende twee dagen delen van de kusten van Zuid- en Zuidwest-Mexico zal treffen.

“Deze deining zal waarschijnlijk levensbedreigende surf- en stroomomstandigheden veroorzaken”, aldus het orkaancentrum.

Bonnie had vanochtend maximale aanhoudende wind van 185 kilometer per uur, wat het een categorie 3 ‘grote’ orkaan maakt. Het is de eerste grote orkaan van het orkaanseizoen in de oostelijke Stille Oceaan van 2022.

Bonnie lag 400 kilometer ten zuidwesten van de Mexicaanse badplaats Zihuatanejo en bewoog met een snelheid van 22 kilometer per uur naar het westen.

De storm veroorzaakte zware overstromingen tijdens het doorkruisen van het doorweekte Nicaragua in het weekend nadat hij eind vrijdag als een tropische storm aan land was gekomen aan de Caribische kust van het land.

Twee mensen zijn omgekomen bij afzonderlijke gebeurtenissen in verband met overstromingen, zei het leger van Nicaragua in een verklaring.

Waarom Bonnie niet Darby?

Omdat de circulatie van de storm intact bleef en niet uit elkaar viel boven Midden-Amerika, blijven de autoriteiten de stormnaam Bonnie gebruiken in plaats van het de volgende naam te geven op de lijst van het orkaanseizoen in de oostelijke Stille Oceaan in 2022, Darby. . 

Deel dit artikel