Nieuws op Aruba

Belastingdienst Aruba haalt meer geld op dan vorig jaar in de eerste zes maanden

ORANJESTAD – De Belastingdienst van Aruba heeft in de eerste helft van dit jaar 469 miljoen florin aan inkomsten gegenereerd via overheidsinstanties. Dat is bijna een kwart meer dan vorig jaar. 

Het gaat hier om inkomsten zoals de toeristenheffing, ouderdomspremies AOV/AWW en ziektekostenpremies AZV. Ook de inkomsten uit erfpacht en vergunningsaanvragen zijn daarin meegerekend. 

De inkomsten zijn in het eerste halfjaar van 2022 geregistreerd door de Aruba Tourism Authority ATA, de Sociale Verzekeringsbank SVB, de Algemene Ziektekostenverzekering AZV, de Directie Informatie en Planning en de vergunningenautoriteit Dimas. Ter vergelijking, in de eerste helft van vorig jaar kwam er 378 miljoen florin binnen. Dit jaar dus een toename van 24 procent.

De SVB heeft de meeste inkomsten gegeneerd. In de eerste zes maanden van 2022 bracht zij 159 miljoen florin op, dat was in 2021 142 miljoen. AZV volgt daarna, met 132 miljoen florin, een stijging van 14 miljoen ten opzichte van 2021. Aan erfpachtrecht is dit jaar vijftien miljoen florin betaald.

De toeristenheffing van ATA bracht dit jaar 51 miljoen florin in het laatje. Vorig jaar was dat ruim de helft minder: 23 miljoen florin. Vorig jaar werd twaalf miljoen florin betaald. Het toeristenfonds TPEF bracht twee miljoen florin op. Vorig jaar was het fonds in de eerste zes maanden goed voor één miljoen florin. Dimas kreeg 400.000 florin binnen, vorig jaar was dat een stuk lager, slechts 80.000 florin.

Volgens de Belastingdienst zijn de hogere resultaten het gevolg van het beleid gericht op compliance.

Deel dit artikel