Aruba

Bezoek Arubaanse jongeren in België krijgt vervolg op Aruba

ORANJESTAD – Het bezoek van dertig jongeren uit Aruba in het Belgische Beringen krijgt een vervolg op Aruba. Zaterdag vertrekken de Beringse jongeren op hun beurt naar Aruba om kennis te maken met de Arubaanse cultuur, muziek en dans.

Het dansproject is ontstaan door een samenwerking tussen dansstudio You Can Dance uit Beringen en Club di Movimiento op Aruba in het kader van Erasmus+, een subsidieproject van de Europese Unie.

Bezoek

Het idee voor de uitwisseling ontstond vorig jaar na een bezoek van Marijke Dierick van de dansstudio uit Beringen.

“Ik heb dit project op poten gezet naar aanleiding van de coronacrisis en bijhorende maatregelen die onze tieners en jongeren zwaar psychisch getroffen hebben”, zegt Dierick. 

“In september kregen wij als dansvereniging tal van noodkreten van ouders die hun kinderen zagen wegzinken in donkere gedachten en niet meer wilden komen dansen noch gemotiveerd waren voor andere activiteiten. Ik ben zelf pedagoge van opleiding en wou deze ouders en jongeren weer een perspectief geven en hun vuur voor het leven bevorderden.” 

Na haar vakantie in Aruba en een gesprek daar met de dansschool Club di Movimiento bleek dat de Arubaanse jongeren met dezelfde problemen worstelden. 

Enthousiast

Nicole Oduber is een jonge danslerares bij Club di Movimiento en blikt enthousiast terug op de uitwisseling van Erasmus+.

“Alles was geweldig, het is een ervaring die ik nog nooit heb meegemaakt, het is echt leuk en iets dat me altijd zal bijblijven. België is een heel mooi land, heel anders dan bij ons. En Brugge was zo mooi! De mensen zijn ook heel lief.”

Dansen zit in het bloed bij de mensen van Aruba, een cliché dan Nicole graag bevestigt. “We hebben verschillende culturele achtergronden maar iedereen danst wel altijd, het is een cliché dat klopt”, lacht Nicole.

Deel dit artikel