Aruba

Het huidige gedoogbeleid voor speervissen verlengd op Aruba 

ORANJESTAD – Er komt vooralsnog geen nieuw speervisbeleid. De planning daarvoor 1 augustus, maar het is de overheid niet gelukt om alle belanghebbenden bij het proces te betrekken. Tot zolang wordt het huidige gedoogbeleid verlengd.

Op 15 juli was er een ontmoeting met een grote groep speervissers, waarbij minister Ursell Arends de plannen had toegelicht om speervissen bij wet te reguleren in plaats van dit volledig te verbieden.

Het is verboden voor de speervissers om in bepaalde zones dichtbij de zuid- en westkust en een gedeelte van de noordkust te speervissen. Het is ook verboden om in dit gebied in bezit te zijn van een harpoen. In het bezit zijn van een harpoen in die zones is alleen toegestaan als deze goed opgeborgen ligt in de boot wanneer men de zee opgaat of wanneer men terugkeert van de zee. Vanaf de kust zwemmen met een harpoen is verboden.

Wetgeving zal er wel komen, maar de minister wil nu input van de stakeholders, zoals de vissers om het definitieve beleid af te ronden. Hij hoopt daarmee draagvlak te krijgen.

Deel dit artikel