Nieuws op Aruba

Korps Politie Aruba viert 36 jarig jubileum

ORANJESTAD – In 1986, deze week 36 jaar geleden, kreeg Aruba zijn Status Aparte en werd de Korps Politie Aruba opgericht.

Het Korps Politie telde toen slechts 200 politieagenten uit alle rangen en de meesten waren broeders van de inmiddels voormalige Nederlandse Antillen. Het nieuwe Korps Politie stond onder leiding van korpschef de heer Ronald Peterson die de taak had om het Korps Politie Aruba voor Aruba op te zetten in de nieuwe constellatie van het Nederlandse Koninkrijk.

Het politiekorps had vanaf het begin een paar vrouwelijke agenten. Dit waren mevrouw Marlen de Cuba-Giel en mevrouw Gerda Williams. Het nieuwe politiekorps had ook een eigen politiegebouw nodig, dat snel werd gebouwd in Oranjestad waar momenteel het Wind Creek Renaissance Marina Hotel is gevestigd en ook in San Nicolas. Dit waren de twee officiële politiebureaus na 1986. Sindsdien begon het Korps Politie Aruba te verbeteren en te groeien, onderging het veranderingen en werd de organisatie groter.

Met hard werken en vastberadenheid is het Korps Politie Aruba opgericht, heeft het gekropen en uitgegroeid tot het huidige Korps Politie. In 2022 bestaat het Korps Politie uit ongeveer 600 personeelsleden, voornamelijk politieagenten en administratief personeel die de Arubaanse gemeenschap dienen en beschermen. Nu heeft het politiekorps mannen en vrouwen in uniform gestationeerd in 4 districten; Oranjestad, Noord, San Nicolas en Santa Cruz.

Het Korps Politie heeft de afgelopen jaren verschillende speciale eenheden gevormd; Motor Unit, Honden Unit, Arrestatie Team, Mobiel Eenheid Team, Duik Unit, Kust Surveillance, Helicopter Unit, Surveillance, Team Drugspanden, Unit Georganiseerde Criminaliteit en de bekende Rechercheur Afdeling die bestaat uit goed opgeleide en bekwame rechercheurs die gecompliceerde zaken oplossen.

In de loop van de tijd heeft de politie van Aruba een gerespecteerde reputatie opgebouwd bij internationale justitiële entiteiten zoals de Interpol, DEA, FBI, RCMP, Force Protection Agency, ACCP en de IACP. De politie werkt ook nauw samen met de verschillende politiediensten in Nederland, zoals Korps Politie Rotterdam, Korps Politie Rijmond, KLPD (Korps Landelijke Politie), RST (Recherche Samenwerkingsteam), Korps Politie Curaçao, Korps Politie Caribisch Nederland en vele anderen.

Deel dit artikel