Nieuws op Aruba

Toch geen BTW op Aruba, althans voorlopig niet

ORANJESTAD – Er komt voorlopig geen BTW op Aruba. In plaats daarvan gaat de huidige Belasting op Bedrijfsomzetten (BBO) van een naar anderhalve procent. Dat maakt de regering van Aruba bekend.

De verhoging is een reactie van de regering van premier Evelyn Wever-Croes op de weigering van ondernemingen om de huidige prijs inclusief BBO te verlagen om daarna BTW te berekenen. Dat zou betekenen dat de prijzen met de invoering van de BTW omhoog gaan.

Het nieuwe BTW-stelsel zou 1 januari 2023 worden geïntroduceerd in plaats van de huidige omzetbelasting. Tarieven tussen zes en veertien procent zouden gaan gelden. Mogelijk dat de BTW nu pas in 2024 wordt ingevoerd.

Terugslag

Het uitblijven van een nieuw BTW-stelsel is een terugslag voor werkgeversorganisaties. Die dringen al jaren aan op het vervangen van het cumulatieve stelsel van de omzetbelasting door de een of andere vorm van Value Added Tax (VAT), zoals de BTW. Ook het IMF raadt de invoering aan. 

Bovendien is invoering van BTW een van de voorwaarden uit het Landspakket Aruba, dat gekoppeld is aan de financiële steun uit Nederland.

Het grote voordeel van BTW is dat iedereen die betaalt en dat ondernemers met de BTW die zij hun afnemers in rekening brengen, de BTW die zij hun leveranciers hebben betaald, mogen verrekenen. 

Nu BTW niet wordt ingevoerd, worden verschillende andere belastingen ook niet afgeschaft. 

Deel dit artikel