Aruba

Zes drugstransporten onderschept in drie weken nabij Aruba en Curaçao

ORANJESTAD – De Kustwacht heeft in drie weken tijd zes drugstransporten onderschept nabij Aruba en Curaçao. Het totaal gewicht aan in beslag genomen drugs komt daarmee uit op ruim 4.000 kilo. Ter vergelijking: in heel 2021 wist de Kustwacht in het Caribisch gebied 3300 kilo drugs te onderscheppen.

Vorige week hield de kustwacht van het steunpunt Aruba twee boten aan waarbij in totaal ruim 500 kilo drugs werd gevonden. Twee Colombianen, een Venezolaan en twee Arubanen zijn hierbij aangehouden.

Afgelopen donderdag heeft het stationsschip van de Marine, de Groningen, die vaart voor de Kustwacht Caribisch gebied, nog een drugstransport onderschept. Bij deze actie is ruim 1000 kilo drugs in beslag genomen en zijn er vijf Venezolanen aangehouden.

Dodelijk

De grootste hoeveelheid drugs van de afgelopen tijd werd op 27 juli in beslag genomen toen de Groningen een snelle boot onderschepte, die er vandoor probeerde te gaan. Bij de achtervolging die daarop volgde is er door de Kustwacht geschoten op de motoren, maar werd een opvarende geraakt. Die overleefde dat niet.

De Venezolaanse bemanning van die boot wist tijdens de achtervolging diverse balen drugs overboord te gooien. Uiteindelijk werd 1620 kilo cocaïne op de boot gevonden en in beslag genomen.

Drugs en arrestanten worden altijd overgedragen aan de lokale autoriteiten.

Deel dit artikel