Nieuws op Aruba

Gemiddeld gezin Aruba heeft 239 florin meer nodig per maand vergeleken met een jaar geleden

ORANJESTAD – Een huishouden op Aruba met twee volwassenen en twee kinderen had in de maand juli  minimaal 5.124 florin per maand nodig om rond te komen. Dat is 309 florin meer dan in de maand juli vorig jaar, zo berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, in zijn maandelijkse inflatierapportage.

Een eenpersoonshuishouden heeft 147 florin per maand meer nodig in vergelijking tot een jaar geleden. 2.440 florin om precies te zijn.

Inflatie

De prijzen op Aruba zijn in juli gemiddeld 1,2 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Ten opzichte van de laatste twaalf maanden zijn de boodschappen op Aruba in juli zes procent duurder. 

Acht van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen kende prijsstijgingen. Transport had – net als in eerdere maanden – het grootste effect op de geldontwaarding (+3,7 procent) en recreatie en cultuur werden 4,5 procent duurder.

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Meer dan de helft, 217 producten werden duurder in juli, terwijl 123 producten goedkoper werden. 68 bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel