Nieuws op Aruba

Arubaan remigreert tijdens pandemie, wordt succesvolle ijscoman

Foto Keda-Ketu

Door Caribisch Netwerk | Sharina Henriquez

Met de pandemie die de economie van Aruba platlegde, zagen veel Arubaanse afgestudeerden het al helemaal niet meer zitten om terug te keren naar hun eiland. Gino Montsanto keerde wel terug en zette een succesvol ijsbedrijf op. 

De Arubaanse ijscoman vindt het jammer dat jongeren na hun studie niet terugkeren, omdat ze vaak denken dat er op het eiland minder mogelijkheden zijn. “We testen de wateren niet eens op Aruba. Wij gaan weg, krijgen een aanbod daar in Nederland en blijven. Dat is wat wij Arubanen doen.”

Correspondent Sharina Henriquez in gesprek met Gino Montsanto

Zwart ijs gemaakt van bonen
Na een jaar ijs leveren aan hotels, supermarkten en restaurants, opent de jonge Arubaan over een paar weken zijn eerste winkel. “Met zwart ijs gemaakt van bonen in een zwarte hoorn”, vertelt hij enthousiast. “Dat zijn de unieke dingen die je moet doen. Mensen willen daar foto’s van maken en instagrammen.”

De Arubaanse overheid probeert al jaren om afgestudeerde jongeren te overhalen om terug te komen. Bijvoorbeeld met kortingen op de studieleningen. Maar de meesten zijn hoogopgeleid en zien weinig baanperspectief op het eiland voor de studie die ze gedaan hebben. Bovendien, in Nederland en Europa wordt er vaak veel beter betaald.

Eigen producten maken
Maar Montsanto ziet juist veel kansen op het eiland. Zeker doordat de ‘Made in Aruba’-beweging sinds de pandemie aan populariteit wint. “We importeren alles want dat is ook goedkoper. Alleen, met de pandemie zag je dat eigenlijk niemand zich om Aruba zelf bekommert. De kaas was op, stel je voor dat we dat hier gaan maken.”

Zijn nieuwe ijssalon zit in een klein winkelcentrum waar alleen maar kleine bedrijven zitten die lokale producten maken. Het heet ook Aruba Made en gaat halverwege oktober open.

De jonge ondernemer denkt dat de Arubaanse jongeren op het eiland zeker een kans maken als ze avontuurlijk zijn en niet gaan kopiëren. “We hebben 150.000 mensen maar ook 1,1 miljoen toeristen. Stel je bedient 1 procent.. Dat is al heel veel!”

Meer dan ijsjes
Montsanto probeert steeds manieren te bedenken om zich te onderscheiden. “Mijn ijs is ook suikervrij. Want we hebben al een probleem met obesitas op Aruba.”

Zijn marketing maakt intussen dat t-shirts en petten van het ijsmerk populair zijn op het eiland. Ook vanwege de naam: Keda Keto. Dat betekent onder andere ‘houd je mond’.

“Het ijs is zo lekker, je wordt er stil van. Zo vertaal ik het nu, maar vroeger was het mijn moeder die dat vaak tegen mij riep. En ze zei ook: stop di haci macaco (doe niet zo gek/uit de hoogte), vandaar de aap als logo. Als je iemand lang niet hebt gezien, zeg je ook ‘keda keto!’. Zo van ‘hé, jij daar!’. Dus de betekenis is dubbel, dubbel, dubbel.”

Deel dit artikel