Nieuws op Aruba

Opgedoken email met belastende informatie over ex-gevolmachtigde minister Aruba, Besaril

De voormalige gevolmachtigd minister van Aruba in Nederland, Guildred Besaril nog aan het werk in Den Haag | Foto: archief

ORANJESTAD – Er is een anderhalf jaar oude email opgedoken van een groep bezorgde medewerkers van het Arubahuis met belastende informatie over hun toenmalige baas, de gevolmachtigde minister Guillfred Besaril.

Die zou niet zuinig zijn omgesprongen met overheidsgeld en bevriende relaties hebben betaald om de Arubaviering in 2018 en 2019 te organiseren. Een taak die normaal gesproken wordt uitgevoerd door het Arubahuis zelf.

Ook zou hij buitensporige kosten hebben gemaakt ten behoeve van zijn huurhuis, terwijl de ambtswoning zelf leeg staat. En op privéreisjes declareerde de gevolmachtigde minister de VIP-lounge op Schiphol.

Centrale Accountantdienst

Sinds zijn plotselinge vertrek in juni, meer dan een jaar nadat premier Evelyn Wever-Croes de bezorgde email ontving, is druk gespeculeerd over de reden van zijn vertrek.

De reden voor zijn vertrek zou in de persoonlijke levenssfeer hebben gelegen, maar al snel werd zijn opstappen gelinkt aan een onderzoek van de Centrale Accountantsdienst van Aruba naar onregelmatigheden met toelages op het Arubahuis.

Een rapport daarover is verstuurd naar de premier, maar die heeft de Staten tot nog toe niet ingelicht, ondanks verschillende verzoeken om dat snel te doen. Het rapport zou nog niet af zijn, zegt Wever-Croes.

Besaril (48) is sinds 2013 lid van de MEP en bekleedde de functie in Den Haag sinds 20 november 2017, tot aan 10 juni van dit jaar.


Redactie: In een eerder versie van dit artikel stond per abuis dat de Gevolmachtigde minister op 10 juni 2021 was vertrokken, dat moet zijn 2022, ruim een jaar nadat de premier de bezorgde email ontving.

Deel dit artikel