Geen categorie

Deze kwalen maken het leven van je hond of kat onaangenaam

Bijna alle mensen op Aruba hebben wel eens een huisdier gehad. Een enorme groep mensen op dit eiland geniet van het gezelschap van een kat, hond, vogel of ander huisdier. Bij de groep huisdieren rekenen we vaak ook de kippen, varkens en geiten. Ze zorgen ervoor dat het altijd levendig om ons heen is.

Toch ontkom je er niet aan dat een huisdier soms lastige kwalen of ziektes oploopt als die veel in de buitenlucht is. Het is daarom raadzaam om je huisdier regelmatig te onderzoeken of bij klachten naar de dierenarts te gaan.

Oormijt

Eén van de kwalen die je huisdier op kan lopen is de oormijt hond of oormijt kat. Dat valt vaak op omdat je hond dat bovenmatig met zijn pootjes aan z’n oren loopt te krabben. Als het bij de oren blijft is er grote kans dat het oormijt is. Eenzelfde conclusie kan getrokken worden bij een kat wanneer met grote regelmaat aan z’n oortjes loopt te krabben. De kans is groot dat er dan oormijt kat vastgesteld kan worden.

Hotspot Hond

Op andere plekken kan ook irritatie ontstaan, dit fenomeen staat wel bekend als hotspot hond. Eigenlijk is er maar één echt gevolg van een hotspot en dat is vreselijke jeuk. Als je hond wordt geteisterd door kriebels, moet je huisdier wel krabben, bijten of likken om er vanaf proberen te komen. Als de hond maar blijft proberen die jeuk weg te werken, gaat de huid vanzelf irriteren en ontstaat er een hotspot bij je hond. Om de oorzaak ervan vast te stellen, moet er dus gekeken worden wat die jeuk bij je hond veroorzaakt. Zo kun je de strijd tegen die gemene plek inzetten – anders blijft je hond maar krabben en zullen er alleen maar meer van zulke nare plekken in de huid ontstaan.

Een hotspot kan ontstaan door tal van oorzaken. Te denken valt aan een allergische reactie, een oorontsteking, warm weer, maar ook door klitten in de vacht. Daarnaast valt ook te denken aan veel zwemmen, stress gedrag of de al eerder genoemde mijten, teken of vlooien. Een oorzaak en daarbij behorende oplossing valt dus vaak niet zo één, twee, drie te trekken. Het blijft dus altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Voorkomen beter dan genezen

Als je erg gehecht bent aan je hond of kat zul je er alles aan doen om het leven van je maatje zo comfortabel mogelijk te maken. Een huisdier kan net zoals zijn baasje baat hebben bij goede voeding en veel beweging. Dit is vaak de basis voor een gezonde levensstijl. Het is dan ook verstandig om je eens te verdiepen in natuurlijke middelen en volledig natuurlijke supplementen. Vaak biedt moeder natuur preventief veel middelen die bijdragen tot de algehele gezondheid van je huisdier.  De wilde dieren in de natuur zijn namelijk ook niet afhankelijk van chemicaliën en geur- of smaakstoffen. Vaak biedt de natuur voldoende ingrediënten voor een gezond leven. Dit kan de basis zijn voor een algehele goede levensstijl en conditie voor veel huisdieren.

Deel dit artikel