Nieuws op Aruba

Huishouden op Aruba had in oktober 447 florin meer nodig om rond te komen

ORANJESTAD – Een huishouden op Aruba met twee volwassenen en twee kinderen had in de maand oktober minimaal 5.311 florin per maand nodig om rond te komen. Dat is 447 florin meer dan in de maand oktober vorig jaar, zo berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS, in zijn maandelijkse inflatierapportage.

Een eenpersoonshuishouden op Aruba had in oktober 218 florin per maand meer nodig in vergelijking tot een jaar geleden. 2.529 florin om precies te zijn. 

Inflatie

De prijzen op Aruba zijn in oktober gemiddeld 0,1 procent gestegen ten opzichte van september. Vanaf januari zijn de prijzen 5,7 procent gestegen. Gerekend over een heel jaar zijn de boodschappen op Aruba in oktober zeven procent duurder. Vier van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen kende prijsstijgingen. 

Vooral het huishouden draaiend houden werd duurder met 2,8 procent. Transport, met 1,6 procent en kleding met 5,8 procent werden daarentegen goedkoper. 

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets minder dan de helft, 200 producten werden duurder in oktober, terwijl 134 producten goedkoper werden. 75 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel