Nieuws op Aruba

Vandaag onthulling mural Boy Ecury in San Nicolas op Aruba

SAN NICOLAS – Vanavond kwart over zes wordt een Boy Ecur-mural onthuld in San Nicolas, Aruba. Het kunstwerk is gemaakt door Esmeralda Kelly en geïnspireerd op de ideeën van de leerlingen van Filomena College in San Nicolas tijdens hun workshops onder leiding van de kunstenares zelf en Rudberth Wolff.

Aansluitend lopen leerlingen en gasten naar het hoofdpodium van de ART FAIR, waar de leerlingen van Colegio San Antonio hun tableau vivant opvoeren, muzikaal begeleid door leerlingen en docenten van Muchila Creativo. Dit tableau vivant ter ere van Boy Ecury studeerden zij in met theatercoaches Lupita Bernabela en John Freddy Montoya.

De studenten van het MBO Mediacollege uit Amsterdam filmen alles en maken een korte documentaire.

Foto: NIOD

Sterfdag

Morgen, zondag 6 november, is de sterfdag van Boy Ecury, verzetsstrijder van Arubaanse afkomst.

Bij de inval van de Duitse bezetter in 1940 verbleef Boy in Nederland voor studie. Hij sloot zich al snel aan bij het verzet. Dat moest hij uiteindelijk met de dood bekopen.

Segundo Jorge ‘Boy’ Ecury werd op 23 april 1922 geboren in een kinderrijk gezin van een welgestelde katholieke Arubaanse ondernemer. Vader Ecury wilde zijn kinderen een goed opvoeding geven. Hij meldde ze daarom aan bij een Amerikaanse school op Puerto Rico, maar daar werden de kinderen geweigerd vanwege hun huidskleur.

Toen besloot hij de kinderen onder te brengen op scholen in Europa. Boy ging naar het jongensinternaat Saint Louis in Oudenbosch. Hij verbleef daar twee periodes: van 1937 tot 1939 en tussen 1941 en 1943. Aanvankelijk had Boy het niet gemakkelijk in Nederland: hij was ver van huis en viel op vanwege zijn huidskleur.

Tweede Wereldoorlog

Kort na de Duitse inval in 1940 sloot hij zich aan bij het verzet. Hij pleegde sabotageacties en aanslagen op de bezetter. Dat werd hem uiteindelijk fataal. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Op 6 november 1944 werd hij, amper 22 jaar oud, gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag.

Boy Ecury is zeer bekend op Aruba. In Oranjestad staat een standbeeld van hem, er is een straat naar hem vernoemd en in zijn ouderlijk huis is een oorlogsmuseum gevestigd. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD bezit foto’s en schoolrapporten van Boy Ecury.

In 1984 kreeg Boy Ecury postuum het Verzetsherdenkingenkruis. Over zijn leven zijn boeken verschenen en ook is een documentaire over hem gemaakt. In 2003 maakte de bekende Nederlandse regisseur Frans Weisz een speelfilm over Boy Ecury.

Deel dit artikel