Nieuws op Aruba

Advies aan hoge Raad: houd veroordeling oud-minister Croes Aruba in stand

ORANJESTAD – De veroordeling van oud AVP-minister Paul Croes van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid op Aruba kan in stand blijven. Dat advies geeft de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Croes werd eerder veroordeeld voor onder meer ambtelijke omkoping.

De AVP-er was minister tussen oktober 2013 en eind maart 2017. In 2021 werd hij veroordeeld door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie voor onder meer het aannemen van steekpenningen in ruil voor het verlenen van voordelen rond arbeidsvergunningen. 

Hij kreeg drie jaar gevangenisstraf, een jaar minder dan geëst, daarnaast mag hij negen jaar lang geen politieke functie uitoefenen of in overheidsdienst werken. 

Croes stelde tegen de uitspraak cassatie in bij de Hoge Raad. In het verweer stelt de advocaat van Croes onder meer dat de procedure rond de vervolging en berechting van een minister niet juist is verlopen. Verder heeft de advocaat vraagtekens omtrent “de bewezenverklaring van verduistering” van geld.

Maar in het advies stelt de advocaat-generaal, met inhoudelijke motivatie, dat de geopperde klachten niet gegrond zijn. Het onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen, is dan ook dat de opgelegde straffen in stand blijven. Op 7 februari doet de Hoge Raad uitspraak in deze zaak.

Deel dit artikel