Aruba

Aruba zoekt leraren op alle niveaus

Foto: IPA Aruba

ORANJESTAD – Aruba is niet de plek voor leraren die op zoek zijn naar een verre vakantie, maar als je enkele van de beste Caribische stranden wilt ervaren en wilt genieten van een pittoreske hoofdstad met een kleinstedelijke vibe, dan is leerkracht basis onderwijs Aruba de plek om te ambiëren. Dat schrijft de Nationaleonderwijsgids in Nederland op zijn website.

Het onderwijssysteem van Aruba is gemodelleerd naar het Nederlandse onderwijssysteem en het onderwijs krijgt veel meer financiering dan in andere Caribische landen. Het systeem is onderverdeeld in een basisschool, een middelbare school met beroepsopleiding, basisonderwijs, voorbereiding op de universiteit en plaatsing voor gevorderden, en een postsecundaire school. Studenten op de middelbare school en de universiteit kunnen Engels leren

Het vinden van een baan als leraar op Aruba kan moeilijk zijn. Leraren uit Engelssprekende landen genieten over het algemeen de voorkeur. Zowel gecertificeerde docenten als ESL-docenten moeten een bachelordiploma hebben, maar gecertificeerde docenten moeten ook een geldige onderwijsvergunning hebben in hun staat of land van herkomst, en veel instellingen willen dat docenten ook een masterdiploma hebben. ESL docenten moeten TEFL gecertificeerd zijn.

Docenten met de EU nationaliteit zullen misschien verbaasd zijn te horen dat zij niet zonder werkvisum op Aruba mogen werken, ondanks het feit dat Aruba tot het koninkrijk hoort.

Salaris en voordelen

De salarissen van leraren op Aruba variëren, maar gecertificeerde leraren kunnen verwachten dat ze ongeveer dertigduizend USD per jaar verdienen. Dit zou volgens de Nationale Onderwijsgids voldoende moeten zijn om bescheiden en comfortabel te leven. Het salaris van TEFL-leraren hangt af van het aantal uren dat ze per week werken en of ze hun inkomen aanvullen met individuele lessen.

Volgens het Pedagogisch Instituut van Aruba (IPA) is er een tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. Er wordt gemeld dat ze al vele jaren bezig zijn met de vraag naar meer instructeurs op basisscholen. Elk jaar geven ze een studie, maar de afgestudeerden dekken nauwelijks de onderwijs tekorten.

Volgens oudere collega’s is dit een loopbaan die ooit meer aanzien genoot in de gemeenschap. “Dit evolueerde in de loop der tijd, en er kwamen andere beroepen, zodanig dat mensen lesgeven niet meer zo interessant vinden. Maar het is een pionier loopbaan waarin je een hele nieuwe generatie begeleidt.”

Volgens het IPA moeten kandidaten voor leraar basisonderwijs het leuk vinden om met jongeren te werken en verschillende vakken uit te leggen. Ze moeten een middelbare schooldiploma en een diploma van een vervolgopleiding hebben, evenals MBO niveau 4. Kandidaten in hun laatste studiejaar kunnen dit jaar solliciteren om leraar basisonderwijs te worden.

Deel dit artikel