Aruba

Import van goederen op Aruba in 2022 gestegen

ORANJESTAD – De totale invoer van goederen naar gewicht steeg in 2022 van 557 miljoen kilo naar bijna 612 miljoen kilo. Een stijging van bijna tien procent. De totale waarde van deze goederen was ruim 2,6 miljard florin, ruim 26 procent meer dan in 2021. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in Oranjestad.

De grootste stijgingen in gewicht werden waargenomen bij minerale producten, werken van steen, gips, cement, asbest en voedselproducten. De enige twee rubrieken waar minder van werd geïmporteerd waren groente en vetten en oliën.

Kijk je naar de waarde van de importen, dan zit de grootste stijging bij machines & elektrotechnische apparatuur, minerale producten, transportmaterieel en levende dieren en andere dierproducten.

De stijging van de import van goederen vond vooral plaats via zeevracht. Luchtvracht liep in 2022 terug voor wat betreft import van groenten. De waarde steeg echter met ruim vijftien procent, vooral door geïmporteerde parels en edelstenen.

Export

De totale export steeg qua waarde licht van bijna 160 miljoen florin naar net geen 189 miljoen.

Deel dit artikel