Nieuws op Aruba

Houding eilanden homehuwelijk brengt Aruba en Curaçao in aanvaring met het koninkrijk

DEN HAAG – Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties waarschuwt Aruba en Curaçao dat de weigering om het homohuwelijk mogelijk te maken hen in aanvaring kan brengen met het koninkrijk. Waarborging van mensenrechten is volgens de staatssecretaris een verantwoordelijkheid van het koninkrijk.

De landen moeten volgens de staatssecretaris op zijn minst een alternatief voor het huwelijk voor partners van gelijk geslacht bieden. Het geregistreerd partnerschap zou zo’n alternatief kunnen zijn. Op Aruba kan dit al.

Ook de Tweede Kamer wil dat mensen van het zelfde geslacht moeten kunnen trouwen op Curaçao, Sint Maarten en Aruba.

Aruba en Curaçao zijn vorig jaar op de vingers getikt door de rechter, die oordeelde dat het homohuwelijk hier mogelijk moet zijn. Maar de eilanden zijn in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. De Tweede Kamer vindt dat de cassatie moet worden ingetrokken en het verzet gestaakt.

Op de Caribische eilanden is de maatschappelijke discussie over partners van hetzelfde geslacht ‘nog niet zover’ als in Nederland, ziet Van Huffelen. Ze vindt dat het in het Koninkrijk niet moet uitmaken van wie je houdt en met wie je wilt trouwen en gaat daarover met de eilanden in gesprek.

Deel dit artikel