Nieuws op Aruba

Arubaanse politicus veroordeeld voor verduistering van overheidsgelden

Foto: NoticiaCla

ORANJESTAD – De Arubaanse politicus en voormalig statenlid van de POR-partij, A. Howell is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van drie jaar. 

De politicus heeft zich schuldig gemaakt aan verduistering van 195.404 gulden aan overheidsgelden, oplichting en valsheid in geschrifte. Hij moet daarnaast een geldboete van 35.000 gulden betalen en het bedrag van 15.000 gulden dat bij hem in beslag was genomen, is verbeurd verklaard.

Ook van Putten, de penningmeester van de partij, was betrokken bij de zaak. Zij is veroordeeld tot een geldboete van 1000 gulden en een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur.

De officier van justitie had eerder een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en een geldboete geëist tegen de verdachte Howell. Tegen de verdachte van Putten had het openbaar ministerie een werkstraf voor de duur van 200 uur plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van 3 jaar geëist.

Het gerecht rekent de politicus zwaar aan dat zijn handelen een ondermijnende invloed heeft gehad op de Arubaanse samenleving, vooral omdat hij jarenlang als politieagent heeft gewerkt. De bewezen feiten zijn ernstig en schaden het vertrouwen van de burger in belangrijke posities in de politiek. In plaats van het dienen van de belangen van de burger, heeft de politicus misbruik gemaakt van zijn positie voor zijn eigen financieel gewin.

Onacceptabel

Het OM benadrukt dat corruptie door politici onacceptabel is. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat politici integer zijn en dat er zorgvuldig wordt omgegaan met publiek geld. De wet geldt voor iedereen en het OM blijft zich inzetten tegen corruptie.

Deel dit artikel