Nieuws op Aruba

Dag van Obesitas: Aruba massaal te dik

ORANJESTAD – Ongeveer één op de drie volwassenen van twintig jaar of ouder op Aruba lijdt aan obesitas. Driekwart van de bevolking heeft problemen met zwaarlijvigheid en overgewicht. Dat zegt de Directie Volksgezondheid, die daar eerder al onderzoek naar deed.

Morgen is het de Dag van Obesitas. Een dag van bewustwording, maar volgens DVG zijn de meeste inwoners van Aruba zich niet bewust van hun werkelijke gewicht en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.

Overgewicht of obesitas is een ernstige risicofactor voor het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen en type 2 diabetes, en draagt enorm bij aan vroegtijdige sterfte.

Werkelijk gewicht

Het gemiddelde werkelijke lichaamsgewicht van de bevolking tussen 25 en 64 jaar op Aruba is 30,1 kg/m2. Een indicatie dat de gemiddelde inwoner op Aruba obees is. Een Gezondheidsonderzoek uit 2017 toonde al aan dat mensen in werkelijkheid meer wegen dan ze denken.

Voor mensen die denken dat ze te dun zijn, heeft zestig procent eigenlijk een normaal gewicht, en voor mensen die denken dat ze een normaal gewicht hebben, heeft 73 procent overgewicht. Eén op de drie obese mensen beseft dat niet. Volgens DVG kan deze verkeerde perceptie zeer negatief zijn voor de gezondheid.

Een van de methoden om zelf obesitas te bepalen is het meten van de taille. Een man wiens taille meer dan 102 centimeter is, of een vrouw wier taille 88 centimeter of meer is, heeft teveel vet.

Deel dit artikel