Nieuws op Aruba

Fotocollectie Fraters van Tilburg nu ook online via Coleccion Aruba

ORANJESTAD – Sinds eind maart 2023 maakt een deel van de Fraters-collectie, namelijk alle foto’s die betrekking hebben op Aruba, tevens deel uit van de Collectie Aruba.

De Fraters van Tilburg werkten jarenlang in de Cariben waarbij er talloze foto’s werden gemaakt in Curaçao, Bonaire, Suriname, Aruba, Trinidad en Frans- en Brits-Guyana. Een deel van de collectie Caribisch Erfgoed van de Fraters van Tilburg is sinds 2018 digitaal ontsloten via de website van Stadsmuseum Tilburg.

Binnen het project ‘Coleccion Aruba’ is de bibliotheek van Aruba bezig om alle erfgoedpuzzelstukjes die betrekking hebben op het eiland op één plek beschikbaar te maken. 

“De collectie van de Fraters van Tilburg is een van de (fotografische) schatkamers van het Arubaans/Caribisch erfgoed”, zegt Peter Scholing, verantwoordelijk voor digitalisering, digitale collecties en onderzoek bij Biblioteca Nacional Aruba, BNA.

BNA heeft sinds 2019 een digitale collectie online, met inmiddels bijna 50.000 beschikbare items. De Coleccion Aruba is een nieuw, Aruba-breed initiatief met naast de bibliotheek ook het Nationaal Archief ANA en UNOCA, het lokale cultuurfonds als founding partners. 

Petra Robben, stadsconservator van Stadsmuseum Tilburg: “Ik vind het geweldig dat dit culturele erfgoed vanuit onze databank een bredere doelgroep bereikt via Coleccion Aruba. Door onze data voor hen open te stellen wordt in feite met een druk op een knop de bekendheid van deze collectie vergroot.”

Deel dit artikel