Nieuws op Aruba

Openbaar Ministerie Aruba gaat bekeuringen sneller innen

ORANJESTAD – Het openbaar ministerie op Aruba gaat bekeuringen sneller innen. Het heeft recentelijk een nieuw softwareprogramma in gebruik genomen dat gekoppeld is aan het informatiesysteem van de politie. Dit programma heet Paga bo boet

De Arubaanse politie maakt daar deel van uit via een koppeling met het informatiesysteem ACTpol, dat door de politie wordt gebruikt. Bekeuringen die door de politie in ACTpol worden ingevoerd, komen voortaan direct binnen bij het OM. 

De koppeling heeft er ook voor gezorgd dat de politie met een vernieuwde versie van de verkeersbekeuring begint te werken. Vanaf deze maand schrijven verbalisanten bij het geven van een schikking het vernieuwde oproepingsprocesverbaal, opv uit. 

Informatie

De bekeuring die de weggebruiker van nu af aan in handen zal krijgen na het begaan van een verkeersovertreding, bevat meer informatie, zowel voor de politie als voor degene die de schikking krijgt.

Op het nieuwe opv staat voortaan het bedrag van de schikking en een zogeheten opv-nummer. Het bedrag van de schikking wordt door de verbalisant aangevinkt. Het opv-nummer staat rechtsboven aan het formulier.

De overtreder hoeft vanaf nu niet langer te wachten op een brief van het OM om de schikking te kunnen betalen, zoals tot voorheen het geval was. Men kan zelf checken op het opv wat het bedrag van de bekeuring is, alsmede het opv-nummer dat daarbij hoort. De schikking kan dan vervolgens online of aan de publieksbalie van het OM worden betaald. 

Op het opv staat ook een zogenaamde oproepingsdatum. Dat is de datum waarop degene die de overtreding heeft begaan ter terechtzitting moet verschijnen. Deze datum wordt door de verbalisant handmatig ingevuld op de opv. Indien de schikking tijdig wordt betaald, komt de oproeping om voor de rechter te verschijnen te vervallen.

Deel dit artikel