Aruba

Arubaanse oud-minister Benny Severing de cel in vanwege corruptie

Foto: 24ora.com

ORANJESTAD – De rechtbank op Aruba heeft één jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd aan oud-minister van Infrastructuur en huidig parlementariër Benny Sevinger. Tegen hem was vijf jaar geëist wegens omkoping, fraude, misbruik van zijn functie, witwassen van geld en verduistering in zijn periode als minister tussen 2009 en 2017.

Sevinger is uiteindelijk schuldig bevonden aan omkoping en fraude, voor de andere aanklachten is hij vrijgesproken. Volgens de rechter heeft Sevinger in ruil voor geld, diensten en goederen overheidsterreinen verkocht aan zakenlieden. Zes van hen zijn vrijdag hiervoor ook veroordeeld in dezelfde zaak met de naam ‘Avestruz’ (Struisvogel).

Enkelen van hen kregen een gevangenisstraf opgelegd, anderen een taakstraf of een boete. Vijf ondernemers zijn vrijgesproken.

Bij de laatste verkiezingen, in juli 2021, werd Sevinger met ruim 1600 voorkeursstemmen in het parlement gekozen voor de partij AVP. Hij zat op dat moment in de gevangenis, maar werd vrijgelaten om zijn Statenzetel in te kunnen nemen.

Het OM op Aruba had geëist dat Sevinger tien jaar geen publieke functie meer zou mogen vervullen en zich ook niet verkiesbaar zou mogen stellen. De rechter heeft dat gedeeltelijk overgenomen. Sevinger mag de komende vijf jaar niet als ambtenaar werken en evenmin op een politieke lijst staan.

Het gerecht heeft daarbij overwogen dat Sevinger door het zich laten omkopen het vertrouwen in een integer handelende overheid ernstig heeft beschaamd en ondergraven. Het bekend worden van deze omkoping levert een ernstige imagoschade op voor het land Aruba waardoor investeerders kunnen worden afgeschrikt om met Aruba zaken te doen. Ook heeft de oud-minister zijn politieke stichting gebruikt voor eigen financieel gewin.

Sussebeek

verdachte Sussebeek, voormalig ambtenaar bij de Openbare Werken, werd veroordeeld tot een straf van twee jaar, waarvan één voorwaardelijk, voor actieve omkoping van de voormalig minister en witwassen.

De bijzondere voorwaarde die het gerecht hierbij stelt is dat Sussebeek voor een periode van drie jaar geen opties kan aanvragen of verkrijgen op commerciële erfpachten zelf of onder welke naam dan ook.  De verbeurdverklaring van het geldbedrag van 1,3 miljoen dollar dat in beslag is genomen bij een bank in Curaçao en dat afkomstig is van actieve omkoping, acht de rechter passend.

Deel dit artikel