Nieuws op Aruba

Aardbeving Aruba vraagt om actie voor seismometer

SAN NICOLAS – Na de lichte aardbeving gisteravond, rond de klok van half zeven en voelbaar in diverse districten, waaronder Noord, Santa Cruz en San Nicolas, is er opnieuw discussie ontstaan over de ontbrekende seismologische apparatuur bij de Meteo. Dat schrijft nieuwssite 24ora.com.

Er zijn nog geen officiële berichten uit Venezuela en Colombia over de gemelde aardbeving. Ongeveer 30 Arubanen hebben een aardbeving gerapporteerd op de website volcanodiscovery.com, maar deze informatie is nog niet bevestigd.

Deze situatie kwam daardoor duidelijk in de schijnwerpers te staan. Tot grote verbazing bracht de Meteorologische Dienst van Aruba (Meteo) geen officieel verslag uit.

Sinds 2018 heeft Aruba geen eigen seismometer meer en is het eiland afhankelijk geweest van de persoonlijke apparatuur van meteoroloog dr. Marck Oduber. Toen deze apparatuur beschadigd raakte, was Aruba genoodzaakt om te leunen op de middelen van Curaçao. Echter, toen ook deze apparatuur defect raakte, bleef Aruba zonder officiële middelen om aardbevingen te meten.

Er is inmiddels een verzoek ingediend bij UNESCO, waaruit volgens 24ora.com blijkt dat er spoedig een seismometer naar Aruba wordt gestuurd. Deze wordt geïnstalleerd op de International School Aruba in Wayaca. Hoewel Meteo zelf het apparaat niet gaat beheren, krijgen ze er wel toegang toe.

Gezien het gebrek aan geschikte apparatuur en de schaarste aan universitair geschoold personeel om de bevindingen te interpreteren, roept deze situatie dringend op tot actie. Nu rest de vraag of de regering Wever-Croes eindelijk de nodige stappen zal nemen om een seismometer aan te schaffen voor de Meteo.

Deel dit artikel