Aruba

Arubaanse havenwerkers voeren actie vanwege CAO-onderhandelingen

Foto: 24ora.com

ORANJESTAD – Ongeveer veertig werknemers van de Aruba Ports Authority APA hebben vanochtend gedurende twee uur een beperkte actie gevoerd om te protesteren tegen de onderhandelingen over een nieuwe cao.

Volgens de voorzitter van vakbond FTA, Jose Figaroa, zijn de onderhandelingen vastgelopen op het financiële aspect. De actie legde de haven twee uur stil en zal mogelijk worden geïntensiveerd als er geen vooruitgang wordt geboekt. De werknemers willen een salarisverhoging in de vorm van een percentage in plaats van een vast bedrag. Maar het probleem met percentages is dat werknemers met een lager salaris minder krijgen, terwijl werknemers met een hoger salaris automatisch meer krijgen.

Volgens Figaroa verliepen de onderhandelingen goed totdat het financiële aspect ter sprake kwam. Er zijn verschillende voorstellen gedaan, maar donderdag was er een eindvoorstel van FTA dat niet werd geaccepteerd door APA. APA gaf aan dat er geen ruimte meer was voor verdere onderhandelingen. “Op dat moment kwamen we op een impasse,” aldus Figaroa.

Twee gezichten

Een ander probleem is dat het bedrijf intern aangeeft geen geld te hebben voor de werknemers, terwijl het publiekelijk aankondigt te willen uitbreiden, gebouwen te kopen en een ‘Port City’ te ontwikkelen. Dit geeft het signaal dat er wel geld is voor deze projecten, maar niet voor het betalen van de werknemers.

De vakbondsvoorzitter hoopt dat de actie het bedrijf op andere gedachten brengt. Het gaat om een loonsverhoging van drie procent die wordt gevraagd, maar die het bedrijf niet wil geven. Volgens Figaroa stonden de partijen niet ver uit elkaar.

Deel dit artikel