Aruba

Joran van der Sloot wil naar de VS om zijn onschuld te bewijzen, zegt advocaat

PERU – Joran van der Sloot zal zich niet verzetten tegen zijn uitlevering vanuit Peru aan de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van afpersing en fraude. Van der Sloot wil daarheen reizen om de kans te krijgen zijn onschuld te bewijzen, zegt zijn advocaat in Peru, Maximo Altez, donderdag in een interview met het ANP.

Op 11 mei werd bekend dat het Zuid-Amerikaanse land ermee instemde de 35-jarige Nederlandse man uit Peru tijdelijk uit te leveren. Hij zit momenteel een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse vrouw Stephany Flores in 2010.

Vijf jaar eerder verdween de Amerikaanse 18-jarige Natalee Holloway spoorloos tijdens een vakantie met haar vriendinnen op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien met Van der Sloot op het eiland in mei 2005. Hij werd de hoofdverdachte van haar verdwijning, maar zijn betrokkenheid is nooit bewezen.

Amerikaanse aanklagers hebben Van der Sloot ervan beschuldigd in 2010 25.000 dollar van de moeder van Holloway te hebben gestolen. Hij zou het geld hebben aangenomen in ruil voor het verstrekken van informatie die haar naar het lichaam van haar dochter zou leiden, dat nooit is gevonden.

Altez geeft toe dat zijn cliënt wel geld heeft aangenomen, maar hij zei te denken dat Van der Sloot erin was geluisd. Hij verklaarde dat hij meende dat Van der Sloot kampt met psychische problemen en dat hij in deze situatie is gemanipuleerd en mishandeld. Altez noemde het nieuws over de uitlevering van Van der Sloot een ‘rookgordijn’ dat wordt gebruikt om mensen af ​​te leiden van de economische en politieke problemen die Peru momenteel doormaakt.

Joran van der Sloot zit nu gevangen in de zeer zwaarbewaakte Challapalca-gevangenis, die in het Andesgebergte op een hoogte van 4.600 meter ligt. Zijn advocaat zei te verwachten dat Van der Sloot binnen vijftien dagen wordt uitgeleverd. Eerst moet hij afreizen naar de Peruaanse hoofdstad Lima voor een medische keuring.

Van der Sloot wordt vervolgens opgepakt door de US Marshals Service, een Amerikaanse federale politiedienst. De enige vraag is volgens de advocaat of Van der Sloot met een speciaal geregelde vlucht naar de Verenigde Staten zal reizen, of met een geregelde passagiersvlucht.

Een verdrag uit 2001 tussen Peru en de Verenigde Staten staat toe dat een verdachte tijdelijk wordt uitgeleverd voor berechting in een ander land. Een advocaat uit de staat Alabama, waar Holloway vandaan kwam, is aangesteld om Van der Sloot te vertegenwoordigen. Volgens Altez,

Van der Sloot blijft maximaal twee jaar in de Verenigde Staten en keert daarna terug naar Peru om de rest van zijn straf uit te zitten. De advocaat benadrukte dat de Nederlandse verdachte is uitgeleverd voor twee specifieke aanklachten, en dat de Amerikaanse autoriteiten niet kunnen proberen Van der Sloot langer vast te houden door aanvullende aanklachten tegen hem in te dienen.

Deel dit artikel