Nieuws op Aruba

Verwachte hotelbezetting Aruba  voor 2023 is negen procent lager dan voor de pandemie

ORANJESTAD – De Aruba Hotel & Tourism Association AHATA meldt dat de bezettingsgraad in april iets lager was dan in 2019, het jaar voor de covid-pandemie. De gemiddelde inkomsten per beschikbare kamer viel wel hoger uit.

Hoewel het herstel de afgelopen maanden sterk was, is er een begin van minder vraag te zien in de reserveringen voor de laatste maanden van het jaar.

De bezettingsgraad in april was net geen tachtig procent, ruim een procent lager dan de bezettingsgraad in april vorig jaar. De gemiddelde prijs van elke verkochte kamer was 350 dollar, een stijging van bijna negen procent vergeleken met april 2022.

De gemiddelde inkomsten per beschikbare kamer bedroegen 278 dollar, wat een groei van ruim zeven procent is vergeleken met april vorig jaar. Dit bedrag is de belangrijkste indicator voor het financiële resultaat voor aftrek van operationele kosten en belastingen.

Eerste kwartaal

Kijken we naar de eerste vier maanden van dit jaar dan is de gemiddelde bezetting 82 procent; een stijging van bijna 25 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit getal is enigszins geflatteerd omdat het toerisme in Aruba in het eerste kwartaal van vorig jaar te lijden had van de gevolgen van COVID.

De gemiddelde prijs van elke verkochte kamer was bijna 395 dollar in het eerste kwartaal, bijna vijftien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De gemiddelde inkomsten per beschikbare kamer bedroegen in de eerste vier maanden van dit jaar bijna 325 dollar. Ruim veertig procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De verwachting voor de totale bezetting in 2023 is 77 procent, wat een daling van negen procent vertegenwoordigt in vergelijking met het gemiddelde van het jaar 2019.

Deel dit artikel