Nieuws op Aruba

Voordragen van iemand op Aruba voor een koninklijke onderscheiding kan tot 28 juli

ORANJESTAD – Wil je iemand voordragen voor een lintje, dan kan dat in het Bestuurskantoor in Oranjestad en San Nicolas. De voordrachten zijn bedoeld voor Koningsdag 2024.

Iemand kan een lintje verdienen als er sprake is van bijzondere persoonlijke verdiensten voor de Arubaanse samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beide.

Het gaat om vrijwilligers die zich 15 jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor organisaties, groeperingen, buurten of personen op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, religie, natuur, het sociaal terrein, jeugdwerk, ouderenzorg, openbare orde en veiligheid.  

Iemand die op het werk buitengewone prestaties levert kan eveneens in aanmerking komen. Het betreft in zo’n geval een bijzondere en uitzonderlijke verdienste in het werk die aanzienlijk verder gaat dan wat normaal verwacht mag worden en waarvan de samenleving baat heeft.

In het geval je zo iemand kent, dan kunt je deze persoon voordragen om door middel van een Koninklijke onderscheiding een speciale erkenning te krijgen.

Zo’n voordracht kan door iedereen ingediend worden, ook door organisaties of instanties. Alle voorstellen dienen schriftelijk ingediend te worden middels twee speciale formulieren. 

Op Aruba is de Decoratiecommissie Aruba belast met het verwerken van de voordrachten en met het daarbij gepaard gaande onderzoek. Via de officiële kanalen gaan de voordrachten naar Nederland waar ze in behandeling worden genomen door het Nederlandse Kapittel voor de Civiele Orden.

De uiterste inleverdatum van voordrachten voor een Koninklijke onderscheiding voor het jaar 2024 is vrijdag 28 juli. Incomplete voordrachten en voordrachten die na deze datum binnenkomen, kunnen helaas niet in behandeling worden genomen.

Dit jaar zijn tien mensen op Aruba onderscheiden met een koninklijk lintje. Dat is aanmerkelijk minder dan vorige jaren. Drie Arubanen werden onderscheiden als ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ en zeven kregen een onderscheiding als ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. De ‘Lintjesregen’ vond plaats in het ceremonieel huis van gouverneur Alfonso Boekhoudt.

Deel dit artikel