Nieuws op Aruba

Arubanen betalen meer voor hun import

ORANJESTAD – Arubanen betalen meer voor geïmporteerde goederen en producten dan een jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2023 is er op Aruba voor in totaal 659 miljoen florin aan goederen geïmporteerd. Een jaar terug was dat nog 565 miljoen florin. Het gewicht aan goederen nam slechts licht toe. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat cijfers heeft gepubliceerd over import- en exportgegevens voor het eerste kwartaal van 2023.

Hogere importwaarde bij een gelijkluidend gewicht is een indicatie van hogere prijzen, aldus het CBS, de importen zijn duurder geworden, een kwart zelfs vergeleken met 2019, voor corona.

De goederen en producten die Aruba importeert, zijn vaak alledaagse items die in supermarkten en winkels te vinden zijn. Ze worden via schepen en vliegtuigen uit verschillende landen naar Aruba gebracht en zijn bestemd voor lokaal gebruik, productie of export via de Freezone.

Binnen de voedingsmiddelenindustrie was het grootste segment goed voor een totale waarde van zestig miljoen florin. Hieronder vallen onder andere suikervrij brood, sauzen en bereidingen, alcoholvrije dranken, bier en verse druivenwijn.

Deel dit artikel