Nieuws op Aruba

Premier Aruba: Nederland wil vóór 1 september antwoorden van Aruba over status Rijkswet Financieel toezicht

ORANJESTAD – Nederland handhaaft de eis dat de Rijkswet Aruba Financieel Toezicht van kracht wordt, waarna de schulden als gevolg van liquiditeitssteun kunnen worden geherfinancierd tegen een gunstig rentepercentage. “Den Haag wil voor 1 september antwoord”, zegt premier Evelyn Wever-Croes.

Hoewel de Nederlandse regering demissionair is, blijft zij vasthouden aan de koppeling tussen de Rijkswet en herfinanciering van de bijna één miljard florin liquiditeitssteun, dat Aruba ontving tijdens de coronacrisis.

De deadline voor Aruba om de schulden terug te betalen, indien herfinanciering niet lukt, is vastgesteld op 10 oktober. Dwarsligger is het Arubaanse parlement dat vindt dat de huidige Landsverordening Financieel toezicht voldoende is om toezicht te kunnen houden. Nederland vindt van niet, omdat het daarmee zelf geen vinger in de papa heeft.

De regering van Aruba werkt aan een eigen inbreng voor het concept van de Rijkswet voor Financieel toezicht. “We zetten het op papier om het op te sturen”, zegt premier Evelyn Wever-Croes tegen nieuwsportaal Noticiacla. 

Deel dit artikel