Nieuws op Aruba

Verbod op ‘bubbling’ roept herinneringen op aan koloniale tijden

Foto's: Jeroen Jansen

ROTTERDAM – Het Rotterdamse Zomercarnaval verbiedt ‘bubbling’ tijdens de parade dit weekend omdat het te seksueel zou zijn. Volgens tegenstanders van het verbod moet je de dansstijl ‘in context’ zien.

De deelnemers van de parade werden al in januari op de hoogte gesteld: tijdens het jaarlijkse Zomercarnaval in Rotterdam is ‘provocatief’ of ‘vulgair’ dansen niet meer toegestaan. Specifiek werd ‘bubbling’ genoemd, een dansstijl waarbij twee mensen met hun onderlichamen tegen elkaar aan schuren. Ook komt er een alcoholbeperking voor het publiek.

De ophef kwam pas deze week; de parade is zaterdag. Het Zomercarnaval is een viering van de Afro-Caribische cultuur, en daar horen dansstijlen als bubbling bij, klonk het. Die bestempelen als ‘vulgair’ zou denigrerend, koloniaal of racistisch zijn.

Het dansen op de praalwagens liep vorig jaar uit de hand, zegt Ryansley Haize, vicevoorzitter van de Stichting Zomercarnaval Rotterdam tegen de NRC. De organisatie paste daarom het reglement aan. “We drukken de deelnemers op het hart niet seksueel provocerend te dansen, omdat dit niet past bij het familiefeest dat we willen uitdragen. Het gaat hierbij om dansen met z’n tweeën waarbij de genitaliën tegen elkaar aan schuren. Voor kleine kinderen zijn dit soort seksuele bewegingen niet geschikt.”

Daar is Ruminaily Winnie Alberto (36) het niet mee eens. Ruminaily kwam op haar derde vanuit Curaçao naar Nederland, en danste jarenlang mee met Zomercarnaval. Dit jaar niet. In de NRC zegt ze: “Je moet de Afro-Caribische en Latijns-Amerikaanse carnavalscultuur en daarbij behorende dansvormen in de context plaatsen. Die cultuur heeft namelijk te maken met het slavernijverleden: die dansen werden toen beoefend. Ze symboliseren voor ons dus een vorm van bestaansrecht om in kostuum, je lichaam vrij te mogen bewegen, zoals je zelf wilt.”

Volgens Alberto wordt tijdens het Zomercarnaval de Caribische cultuur gevierd. De groepsdeelnemers representeren hun land tijdens de parade. “Op Curaçao neemt de parade je mee naar plekken waar je voorouders in de slavernij niet mochten komen. Daarom is vrij dansen voor ons ook een spirituele uiting.”

Bubbling als dansvorm komt in verschillende delen van het Caribisch gebied voor. De dans kan als een begroeting worden gezien tussen twee mensen, die dansen op socamuziek. Dat wordt ook wel teefin’ a wine genoemd. Bubbling is ook een muziekgenre, ontstaan in de jaren tachtig, dat is terug te brengen tot het Antilliaanse dj-duo DJ Moortje en MC Pester. Dancehallmuziek wordt daarbij versneld afgespeeld.

Volgens Alberto mag je altijd ‘bubblen’, mits daar wederzijdse instemming voor is. “Zo ook bij de Curaçaose tambú, een dansstijl die vroeger door de overheid werd verboden ten tijde van het kolonialisme. Weliswaar is dit huidige verbod door de organisatie zelf ingevoerd, maar het sentiment blijft voor de tegenstanders hetzelfde. Het is een dansstijl waarbij de zwarte vrouw trots danst met haar rondingen. De man danst mee als blijk van erkenning, ze zijn trots op hun zwarte vrouwen.” Alberto maakt de vergelijking met het Brabantse carnaval: “Daar wordt toch ook geschuurd, en geldt daar een alcoholbeperking?” Bubbling blijft voor het publiek overigens gewoon toegestaan, voor zover bekend.

Deel dit artikel