Nieuws op Aruba

Aruba vindt dat politiek Den Haag duidelijkheid moet verschaffen over nieuwe Rijkswet en coronaleningen

ORANJESTAD – Volgens de Arubaanse minister Ursell Arends ontbreekt er duidelijkheid vanuit Den Haag over de huidige ontwerpversie van de Rijkswet Aruba financieel toezicht.

In een vergadering deze week gaf Arends aan dat de regering van Aruba geen goede uitleg had gekregen over wat precies het financiële pakket is dat Nederland aanbiedt en waarom Den Haag weigert in te stemmen met verschillende voorstellen van Aruba. 

“Zonder alle informatie is het onmogelijk om tot een weloverwogen conclusie te komen over de Rijkswet”, aldus minister Arends.

Volgens de bewindsman biedt de huidige ontwerpversie van de Rijkswet geen ruimte om Aruba te helpen met de jaarlijkse rentelast van ongeveer 250 miljoen gulden. “Het is onbegrijpelijk waarom Nederland instemt met een wet die alleen over 30 miljoen gaat, maar geen rekening houdt met de 250 miljoen die Aruba elk jaar moet betalen vanwege een enorme nationale schuld.

De 30 miljoen aan rentebesparingen vormt volgens Arends slechts vijftien procent van de nationale schuld bij Nederland. Hoewel dit belangrijk is, blijft 85% van de nationale schuld nog over, die stamt uit het verleden en die we tegen commerciële tarieven hebben geërfd. 

Aruba kan deze kwestie niet oplossen zonder Nederland, maar dit maakt geen deel uit van de huidige RAFt-oplossing. De politiek in Den Haag moet duidelijke taal spreken en uitleggen dat dit de realiteit is, en ook waarom Nederland weigert te helpen met de 250 miljoen, voegde de minister toe.

De minister zegt dat de Rijkswet kan resulteren in een situatie dat Nederland eisen gaat stellen aan Aruba om de schuld zonder hulp op te lossen. “Dit betekent dat ambtenaren in Den Haag waarschijnlijk drastische maatregelen zullen eisen die niet altijd het meest geschikt zijn voor ons land.” 

Nu al ziet hij met de toepassing van toezicht via de Arubaanse wet een trend waarbij een groep Nederlandse ambtenaren tracht instructies aan de regering van Aruba te geven, met niet vrijblijvende adviezen. 

Deel dit artikel