Nieuws op Aruba

Bedrijfsleven Aruba wil Rijkswet financieel toezicht 

ORANJESTAD – Vertegenwoordigende handelsverenigingen uit de private sector hebben een brief gestuurd naar het parlement met het verzoek om akkoord te gaan met financieel toezicht via een Rijkswet.

Het gaat om de Aruba Trade & Industry Association, de Aruba Hotel & Tourism Association, Comerciantenan Uni en de Kamer van Koophandel.

Volgens deze verenigingen heeft de keuze voor een Rijkswet ten opzichte van de al bestaande landsverordening het voordeel dat Aruba minder snel schulden zal maken, maar vooral verantwoordelijke openbare financiën de komende jaren gewaarborgd wordt.

Garantie

Als Aruba akkoord gaat met Rijkswet, biedt Nederland een garantie voor aflossing en rente van de coronaleningen tegen een rentepercentage van 3,1 procent. Het is volgens de organisaties een feit dat Aruba nergens anders geld kan lenen tegen zo’n laag rentepercentage. Als Aruba weigert van Nederland te lenen en zich tot de markt wendt, zal het een veel hogere rente moeten betalen: tussen zes en acht procent.

Het verschil tussen de huidige landsverordening en een nieuwe Rijkswet is volgens de handelsorganisaties dat de Arubaanse regering eenzijdig een landsverordening kan wijzigen en een Rijkswet niet. Dit betekent dat er in het laatste geval een garantie is dat de huidige of toekomstige regeringen van Aruba zich aan de afspraken zullen houden.

Besparen

De handelsorganisaties benadrukken dat als Aruba de Rijkswet niet aanvaardt, het de kans verliest om hulp van Nederland te krijgen voor het herfinancieren van schulden tegen een veel lagere rente.

“Aangezien het in de Rijkswet om dezelfde normen als in de landsverordening gaat, maar Aruba minstens 30 miljoen Arubaanse florins per jaar kan besparen, moet een verantwoordelijk parlement dat het welzijn van de gemeenschap vooropstelt, kiezen voor Rijkswet”, aldus de organisaties. 

Deel dit artikel