Nieuws op Aruba

Openbaar Ministerie Aruba benadrukt: Vrijheid van meningsuiting kent grenzen

ORANJESTAD – De vrijheid van meningsuiting op Aruba, hoewel een fundamenteel principe van een democratische rechtsstaat, kent haar beperkingen. Dit benadrukt het Openbaar Ministerie (OM) in een persbericht, waarin gewezen wordt op de sterk gepolitiseerde sfeer binnen de media en de samenleving.

De aanleiding voor de stellingname van het OM is een uitzending van Enfoke gisteren van journalist Patrick Paskel. Daarin zou allereerst de integriteit van minister van Justitie, Rocco Tjon zijn aangetast, maar volgens het OM ging het in de uitzending óók over de Procureur Generaal, de PG. 

Er was een opsomming van allerlei bestuurlijke misstanden waarbij de vraag eigenlijk was, hoe kan dit nou gebeuren waar de PG bij staat. Die ervoer dit als een aantasting van zijn integriteit. 

In deze context komt volgens het OM kwetsende en beledigende taal vaker voor, gericht op onder andere politici, politieagenten, leden van de Landsrecherche en het OM. Hoewel van deze functionarissen een groter incasseringsvermogen wordt verwacht dan van de gemiddelde burger, zijn zij niet vogelvrij, aldus het OM.

De minister van Justitie heeft inmiddels aangifte gedaan, maar voor de PG is dat lastig, als baas van het OM. Die vond het daarom wél noodzakelijk om een persbericht uit te brengen om wederom aan te geven dat vrijheid van meningsuiting goed is, maar onder bepaalde omstandigheden begrenst door het strafrecht en publiek recht.

Deel dit artikel