Nieuws op Aruba

Minister van Justitie: Geen verband tussen gearresteerde persoon in VS en helikopterdeal Arubaanse politie

ORANJESTAD – De Arubaanse Minister van Justitie Rocco Tjon zegt dat er geen problemen zijn met de helikopterdeal tussen Aruba en het Colombiaanse bedrijf SADI. Daarmee reageert de bewindsman op berichtgeving dat de eigenaar van het bedrijf zichzelf heeft aangegeven bij de DEA in de Verenigde Staten wegens drugshandel. Volgens Tjon heeft deze man geen verband met het bedrijf dat de helikopter aan de politie van Aruba verhuurt.

Tijdens een persconferentie op maandagochtend verzekerde de minister dat er niets mis is met de deal. Hij verduidelijkte dat de persoon die zich heeft aangegeven bij de DEA in de Verenigde Staten niet de eigenaar of aandeelhouder van het bedrijf is en ook niet degene die de overeenkomst met de Arubaanse regering in april 2019 heeft getekend. 

Tjon kondigde ook aan dat hij een brief naar het parlement zal sturen om een vergadering aan te vragen en alle documentatie te presenteren om de huidige situatie te verduidelijken.

Het contract met het bedrijf werd destijds volgens de normale procedures afgesloten en loopt in april 2024 af. De regering overweegt de oprichting van een commissie die voor die tijd een plan zal opstellen om te beslissen of ze doorgaan met de huidige onderneming of op zoek gaan naar een andere.

Voldoen

Wat betreft de beschuldigingen dat het bedrijf betrokken zou zijn bij drugshandel, merkte Tjon op dat deze berichten al sinds 2022 in omloop waren. Aruba heeft destijds een due diligence onderzoek uitgevoerd en ontdekt dat de persoon in kwestie een werknemer was en niet de eigenaar. Daarnaast verliep zijn contract al in 2020. Via de Colombiaanse regering is bevestigd dat het bedrijf aan alle vereisten voldoet en dat er geen problemen zijn met het huidige contract.

Deel dit artikel