Nieuws op Aruba

Ondernemers Aruba: regering valt extra lastenpost voor de burger te verwijten

ORANJESTAD – De Aruba Trade & Industry Association, ATIA, hekelt de Arubaanse regering voor het negeren van deadlines over nieuwe wetgeving voor financieel toezicht. Volgens ATIA heeft dit geleid tot onnodige extra kosten van 20 miljoen florin per jaar, die nu door de belastingbetaler opgebracht moeten worden. De regering wordt ervan beschuldigd niet te reageren op cruciale vragen die leven binnen de gemeenschap.

In een persconferentie op 18 september 2023 gaf de premier van Aruba aan dat de eerder overeengekomen gunstige rente van 3,1 procent van de baan is. De nieuwe rente zal liggen tussen de 5,1 en 6,5 procent. Volgens ATIA betekent dit een jaarlijkse extra kostenpost van minstens 20 miljoen florin aan rente, een bedrag dat voorkomen had kunnen worden als de regering de deadlines had gehaald.

“Er wordt door de premier niet uitgelegd hoe Aruba deze nieuwe financiële last gaat dragen.” Daarnaast zijn er nog geen plannen gepresenteerd om de economie te stimuleren en zo ook de inkomsten te verhogen, een strategie die ATIA voorstaat in plaats van verhoging van belastingen. De organisatie stelt daarmee impliciet de vraag of de overheid wellicht van plan is om de belastingen te verhogen.

De ATIA merkt op dat dit zogeheten opportunity cost had kunnen worden gebruikt voor dringende maatschappelijke investeringen, zoals infrastructuur, onderwijs en veiligheid. Juist deze sectoren hebben in de begroting voor 2023 te maken met bezuinigingen om aan de vereisten van de Rijkswet te kunnen voldoen.

De vereniging roept de regering op om transparant te zijn en een plan te presenteren dat de economie stimuleert zonder de burger extra te belasten. ATIA stelt dat deze onnodige extra kosten hadden kunnen worden vermeden en dringt aan op antwoorden op de vragen die leven binnen de gemeenschap.

Deel dit artikel