Nieuws op Aruba

Prijzen Aruba stabiliseren, Arubaanse gezin heeft 5.334 florin nodig om rond te komen

ORANJESTAD – Een gezin met twee kinderen op Aruba had in juli 5.334 florin nodig om rond te komen, twee florin minder dan de maand ervoor.  Daarmee lijken de prijzen min of meer te stabiliseren. Dat is op te maken uit de maandelijkse inflatierapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

Een jaar geleden had datzelfde gezin nog 5.124 florin nodig, 210 florin verschil. Wie in zijn eentje een huishouden runt, had op Aruba in juli minstens 2.540 florin nodig, één florin minder dan de maand ervoor, maar een jaar geleden was dat nog 2.440 florin, precies honderd florin verschil.

De prijzen op Aruba zijn in juni nauwelijks gedaald of gestegen. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen 1,7 procent gestegen. Dat is 4,3 procent minder dan een jaar geleden. Ook hier is duidelijk dat de prijzen zich nu stabiliseren.

Prijzen

Zeven van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen, kende desondanks prijsstijgingen. Vooral ‘communicatie’ werd duurder, met bijna dertien procent, door prijsverhogingen van telefonie- en fax-diensten.

Maar ook ‘het huishouden’ zelf werd duurder, al was dat maar 1,6 procent. Daar daalden de prijzen over het algemeen, maar aankopen van meubels en tapijten werden ruim zeven procent duurder.

Al deze prijsstijgingen werden min of meer teniet gedaan door prijsdalingen in de sector ‘Transport’ van bijna acht procent. Zo daalden de prijzen van auto’s met bijna 23 procent.

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets minder dan de helft, 201 producten werden duurder in juli, terwijl 145 producten goedkoper werden. 63 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel