Aruba

Joran van der Sloot onderweg vanuit VS naar Peru

Archieffoto

LIMA – Joran van der Sloot is vanuit de Verenigde Staten onderweg terug naar Peru. Dat meldt persbureau Associated Press. De 36-jarige Nederlander werd in Alabama vervolgd voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway en kreeg daarvoor twintig jaar cel.

Joran van der Sloot komt vanmiddag aan in de Peruaanse hoofdstad Lima, vertelde Interpol-agent Hilda Manosalva aan Associated Press.

Van der Sloot werd tijdelijk uitgeleverd aan de VS om terecht te staan voor aanklachten die verband houden met de verdwijning van Holloway, een zaak die in de loop van twee decennia internationale aandacht heeft getrokken.

Amerikaanse autoriteiten hebben geen jurisdictie om Van der Sloot te vervolgen voor de moord in 2005 op een strand op Aruba, waar de verjaringstermijn voor moord is verstreken. Maar de onthullingen hebben langgezochte antwoorden gegeven aan de nabestaanden van Holloway.

Van der Sloot is in de VS veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf wegens afpersing en draadfraude, maar als onderdeel van zijn schikking zal die straf gelijktijdig worden uitgevoerd met een andere in Peru, waar hij een gevangenisstraf van 28 jaar uitzit voor de moord op Stephany Flores in 2010.

Van der Sloot zou een bekentenis hebben afgelegd in ruil voor strafvermindering. Volgens de moeder van Holloway heeft Van der Sloot in de rechtszaal bekend haar dochter te hebben gedood. Zij verdween in mei 2005 op 18-jarige leeftijd tijdens een vakantie op Aruba.

Een verdrag uit 2001 tussen Peru en de VS staat toe dat een verdachte tijdelijk wordt uitgeleverd om terecht te staan in het andere land.

Deel dit artikel